Actualitat

Catàleg de masies de Sant Mateu de Bages

Catàleg de masies de Sant Mateu de Bages

Àmbit: Planejament urbanístic

Promotor: Ajuntament de Sant Mateu de Bages

Situació i emplaçament: Sant Mateu de Bages

Sant Mateu de Bages és un municipi amb una tipologia predominantment rural, caracteritzat per l’existència de diverses masies aïllades, que vertebren tot el territori mitjançant l’existència de diversos camins rurals que porten a elles. Aquestes masies són la base de l’aprofitament del territori, un testimoni de l’activitat agrícola, ramadera i forestal que s’hi porta a terme. Fins al moment, els assentaments reconeguts són aquells configurats per les pròpies masies, o per la petita agrupació de les mateixes.

Durant l’any 2007, es van iniciar els treballs per la identificació i inventari del conjunt de masies del municipi de Sant Mateu de Bages, per poder procedir a la redacció del Catàleg de Masies i cases rurals.

Donada l’extensió i naturalesa rústica del municipi, es van arribar a identificar més de 300 construccions. El document va ser aprovat definitivament per la Comissió Territorial d’Urbanisme en data 6 de gener de 2010, establint un total de 235 elements catalogats.

En el procés d’inventari i redacció, es va dissenyar una metodologia específica, juntament amb un programari informàtic de suport específic, i que s’ha pogut adaptar per altres catàlegs de masies redactats posteriorment – Santa Maria de Merlès, Sagàs, Viver i Serrateix, Castellnou de Bages, Callús, Santa Margarida de Montbui, Castellfollit de Riubregós i Sant Fruitós de Bages.

2010

solucionsCatàleg de masies de Sant Mateu de Bages
Seguir llegint